2021-01-27 13:55:29• hírek • Bede Emőke

Ismét utcára vonultak a rendőrök

Képünk illusztráció. Forrás: Europol szakszervezet
Képünk illusztráció. Forrás: Europol szakszervezet

Lévén, hogy a kormány és a belügyminisztérium még mindig nem reagált a rendőrséget érintő megszorításokkal kapcsolatos szakszervezeti jelzésekre, és továbbra is elutasítják a párbeszédet, szerda délelőtt ismét utcára vonultak a rendőrök.

A szakszervezetek által kezdeményezett tüntetésben a Máramaros, Bihar, Mehedinti, Gorj, Galati, Botosani, Szeben, Temes és Olt megyében működő területi szervezetek tagjai mellett részt vettek a Szatmár megyeiek is, akik ismét a szatmári Coposu sétányon található rendezvénytéren gyűltek össze. A résztvevők hosszas dudaszóval és kormányellenes jelmondatok skandálásával adtak hangot elégedetlenségüknek.


Ahogyan azt a helyszínen is hallani lehetett, a rendőrségi szakszervezetek továbbra is a fizetések befagyasztását előíró sürgősségi kormányrendelet ellen tüntetnek. Továbbra sem fogadják el e megszorítást, hiszen érvelésük szerint az egyenruhások már hosszú hónapok óta a járványügyi intézkedések frontvonalában teljesítenek szolgálatot, nap mint nap kitéve magukat a fertőzés kockázatának. A pandémia berobbanása óta több mint 12 ezer, a belügyminisztérium kötelékében dolgozó fő fertőződött meg, az elhunytak száma pedig elérte a 30-at. A bérek befagyasztása mellett azonban elégedetlenségre ad okot a súlyos létszámhiány, a mindenkit érintő túlórázás, valamint az, hogy a járvány miatt kötelező védőfelszerelést, a tesztelést és az esetleges kezeléseket még saját zsebből kell fizetniük.


Legújabb közleményében az Europol szakszervezet leszögezi, amennyiben a kormány és a belügyminisztérium továbbra is elzárkózik a tárgyalásoktól, a tüntetéssorozat februárban is folytatódni fog. Ezen felül a bírságok helyett csupán figyelmeztetéseket fognak osztani, el fogják utasítani a túlórát, és nem fognak részt venni a közegészségügyi igazgatóságokkal közösen folytatott munkában sem (pl. lakhelyi elkülönítésben levők ellenőrzése).


„Úgy véljük, hogy e percben csak együtt bírhatjuk rá a kormányt, hogy megértse, milyen szerepe van a rendőrségnek a társadalomban. Ennek fényében minden szerdán utcára vonulunk majd mindaddig, míg hivatásunknak a bűnüldözésben és a járványügyi helyzetben játszott fontosságát nem csak a sajtótájékoztatókon ismerik el, hanem a valóságban is” – írja a szakszervezet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: